A szabályokat be kell tartani! Avagy a szükséges nem feltétlenül rossz

Szabályok, keretek között élni nem mindig jó, ámde rendkívül hasznos lehet. Vonatkozik ez leginkább a munkahelyünkre, ahol nem csak saját magunkért vagyunk felelősök, hanem munkatársaink testi épségéért is. Ha a munkavédelmi szabályzat jól látható helyen ki van függesztve, netán még az előírásoknak megfelelően oktatást is kapunk belőle, akkor nagy baj nem történhet.

A szabályokat be kell tartani! Avagy a szükséges nem feltétlenül rossz

Ez pedig minden esetben a munkáltató kötelessége azaz frissíteni, oktani, hiszen ha baj történik, első körben azt fogják megvizsgálni, és arra hárítani felelősséget, akinek ez törvényi kötelessége volt. Szintén a munkáltató kötelessége, hogy a munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosítsa, és a higiéniai szabályok maradéktalanul be legyenek tartva.

Célszerű a munkavédelmi szabályzatot előszóval kezdeni, ahol a munkáltató kifejtheti azokat az alapvető elvárásokat, amelyeket szabályzathoz köt, illetve biztosítani tud az adott dolgozónak. Ezeket természetesen részletesen, érhetően, egyértelműen kell kifejteni. A munkavédelmi szabályzat abban segít, hogy mindenki számára jól értelmezhető módon segítsenek egymásnak a dolgozók saját, és kollégájuk testi épségét megőrizni, kifejteni, hogy baleset, tűz esetén kit kell hívni, mi a teendő, merre találjuk a menekülési útvonalakat.

A munkavédelmi szabályzat összeállításakor tehát a hozzáértő segítség nem csak a szakmai követelményeknek való megfelelés miatt, és a dolgozók testi épségének megóvása érdekében szükséges, hanem a munkavédelmi hatóság lehetséges ellenőrzése miatt is.

Leave a Comment